dimarts, 18 de febrer del 2014

Xerrada d'un combatent de la guerra civil al Pont d' Esplugues


El passat dia 6 de febrer del 2014 el Grup d’Estudis d’Esplugues  va organitzar un acte, com sempre de gran interès històric, al Casal de cultura Robert Brilles(Esplugues de Llobregat). 

Allà va parlar un testimoni d'excepció, en Lluís Martí Bielsa, excombatent a la guerra civil,que va participar en l’enfrontament al Pont d’Esplugues al 1939 que s’ha relatat en aquest Bloc. 



El senyor Martí Bielsa és pot considerar història viva de la lluita contra el feixisme i per una societat justa i igualitària. Va entrar a formar part de la guàrdia d'assalt republicana amb tan sols 15 anys, i sent membre de la Joventuts Socialistes Unificades es va embarcar una lluita que dissortadament el portaria  a l'exili a França(camp de concentració d'Argelers, al Rosselló). 

Amb la invasió dels Alemanys a França durant la segona guerra mundial, va participar activament a la resistència Francesa fins a l'alliberament de París el 1944, on i va entrar com a oficial. 

Posteriorment va prosseguir el seu camí com a militant del PSUC  embarcant-se de ple en lluita anti-franquista. Va retornà a d'amagat Catalunya carregat amb una impremta mòbil, per tal d'actuar en la clandestinitat.  

 El 1946 fou detingut, torturat i empresonat a la presó Model i a les d'Ocaña i Burgos, en sortí el 1952 per reintegrar-se amb dificultats a la seva vida professional i a la lluita contra el règim. 

El 2012 va publicar la seva obra "Un d'entre tants. Memòries d'un home amb sort" (Fundació Nous Horitzonts, 2012), on repassa la seva trajectòria vital des del seu naixement, al 1921, fins al 1952.


Gracies a la bona tasca de Tele Estudi Esplugues podem gaudir col•lectivament de l’enregistrament en vídeo de l’acte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada